Gaze in stomac si intestine

Cauze: Gazele în stomac şi intestine sunt rezultatul unei di­gestii defectuoase. Cea mai mare parte din gazele din tractul intes­tinal este compusă din azot, bioxid de carbon şi metan. Cantitatea de hidrogen şi bioxid de carbon din intestine depinde, în bună parte, de regimul alimentar deoarece aceste gaze sunt în majoritate produse de bacteriile din colon care acţionează asupra carbohidraţilor şi proteinelor neabsorbite din hrană. Gazele care trec prin organism zilnic însumează ca volum 600 cm3, dintre care aproximativ două treimi sunt produse în intestine. Aerul care este înghiţit în timpul activităţilor de rutină zilnice contribuie numai într-o mică măsură la conţinutul total de gaze existent în tractul intestinal. Anumite stări, ca de exemplu contractările sau spasmele din intestinul subţire sau colon, pot determina unele obstrucţii în intestin, ducând la apariţia aşa numitelor „dureri provocate de acumularea de gaze”.

În mare măsură, cantitatea de gaze din tractul intestinal poate fi provocată de consumul anumitor alimente, de absorbţia necores­punzătoare a hranei, în special a carbohidraţilor, sau de o proliferare a bacteriilor care produc gaze. Consumul unor combinaţii greşite de alimente determină formarea de gaze în stomac şi intestine.

Consumarea lichidelor în timpul mesei provoacă aciditate stomacală şi fermentaţie, la fel ca şi mâncatul în grabă şi masticaţia incorectă.

Tratament: Ceaiurile de mentă şi mentă dulce sunt excelente pentru reducerea gazelor în stomac. Se recomandă părţi egale din rădăcină de obligeană, odolean şi mentă sau mentă dulce, sub formă de pudră sau mărunţite: amestecaţi plantele şi puneţi o lin­guriţă la o ceaşcă de apă clocotită; infuzaţi, strecuraţi şi beţi o jumătate de ceaşcă cu o oră înainte de mese şi o altă jumătate după.

Plantele menţionate mai sus pot fi utilizate sub formă de pudră sau, dacă se doreşte, de capsule.

Pentru fortificarea şi curăţarea stomacului, în scopul tratării acestei afecţiuni, se recomandă un sfert de linguriţă pudră de Hy­drastis canadensis într-un pahar cu apă caldă, cu o oră înainte de fiecare masă. Sau, dacă preferaţi, puteţi lua o linguriţă cu vârf de Hydrastis canadensis şi un sfert de linguriţă de smirnă la o jumătate de litru de apă clocotită; se infuzează şi se bea câte o înghiţitură cu câteva minute înainte de masă.

Clătiţi bine, în fiecare dimineaţă, gura şi gâtul cu această soluţie, înghiţind câte puţin.

În cazul în care anumite alimente, ca de exemplu fasolea, varza acră, merele, etc. provoacă gaze în exces, consumaţi-le mai rar sau excludeţi-le din regimul dvs. alimentar.

De asemenea, s-a constatat că pe măsură ce o persoană îmbătrâneşte, organismul reacţionează diferit faţă de anumite alimente care înainte nu provocau nici un fel de probleme; pe măsură ce se înaintează în vârstă şi se atinge vârsta mijlocie, apoi o vârstă înaintată, aceleaşi alimente încep să producă o cantitate considerabilă de gaze. În acest caz, regimul alimentar trebuie modificat corespunzător.

Be Sociable, Share!
Category: Remedii naturiste

Leave a Reply