Hemoragii

Cauze: Ori de câte ori un vas de sânge, arteră sau venă, mare sau mic, este secţionat, tăiat sau se rupe din orice altă cauză, ime­diat se declanşează o hemoragie (sângerare). Sângerarea poate fi din plămâni, stomac, intestine, creier, piele sau orice altă parte a corpului. Dacă se secţionează o arteră, sângele ţâşneşte, curge re­pede şi are, de obicei, culoarea roşu aprins. Dacă se taie o venă, cu­loarea sângelui este închisă, curge mai încet şi continuu. În cazul în care rana este mică, în general, sângele se coagulează rapid şi he­moragia se opreşte, cu condiţia ca sângele să aibă o compoziţie normală, în special să existe un număr suficient de trombocite.

Hemoragia stomacală. Statul liniştit şi odihna sunt obligatorii. Pe stomac se aplică gheaţă pentru scurt timp şi pacientului i se dă să înghită bucăţi mici de gheaţă. Ceaiul din traista ciobanului este foarte eficient în cazul hemoragiilor. Este cunoscut faptul că o singură ceaşcă de ceai opreşte hemoragia. Frunzele de hamamelis, rădăcina de Gera­nium maculatum, rădăcina de răculeţ, zmeurul roşu şi sumacul sunt, de asemenea, bune. Faceţi un ceai din oricare dintre ele, lăsând să infuzeze, timp de 30 de minute, o linguriţă la o ceaşcă de apă clo­cotită, strecuraţi şi beţi. Ulceraţiile, tumorile şi inflamaţiile (gastritele) sunt cauzele cele mai frecvente ale hemoragiilor stomacale.

Hemoragia pulmonară. Se recomandă o baie fierbinte la pi­cioare şi ca pacientul să se abţină, pe cât posibil, să tuşească. Este cunoscut faptul că un ceai din muguri de tuga, la care se adaugă puţin ardei iute, opreşte aproape instantaneu hemoragia.

Se folosesc şi plantele indicate pentru hemoragiile stomacale. Cancerul la plămâni este o cauză frecventă a tusei cu sânge.

Hemoragia uterină. Pacienta trebuie să stea întinsă în pat, cu pi­cioarele un pic mai ridicate. Se recomandă o spălătură fierbinte cu scoarţă de Myrica cerifera sau rădăcină de răculeţ, sub formă de pudră sau granule. Infuzaţi o lingură într-un litru de apă clocotită timp de câteva minute. Dacă aveţi la dispoziţie, folosiţi un irigator flexibil iar dacă nu, se poate folosi unul obişnuit.

Se recomandă şi ceaiul preparat din frunze de zmeur roşu, scoarţă de stejar alb, scoarţă de hamamelis sau rădăcină de Geranium maculatum. Sub formă granulată, se pun 2 linguri la un litru de apă clocotită; se lasă să infuzeze 20 de minute; se aşteaptă să se depună, se strecoară şi se bea cât mai fierbinte posibil.

Sângerările între perioadele menstruale sau după menopauză pot indica probleme grave şi, dacă persistă, trebuie consultat medicul.

Hemoragiile intestinale. Pacientul trebuie să stea întins pe pat. Se recomandă o clismă caldă cu ceai de Geranium maculatum. Puteţi folosi şi ceaiul din scoarţă de stejar alb sau cel de zmeur roşu. In­jectaţi 60 sau 90 gr de ceai prin canulă şi asiguraţi-vă ca pacientul să reţină lichidul cât mai mult timp posibil. Repetaţi. Ceaiul poate fi preparat şi din traista ciobanului, frunze de zmeur, rădăcină de răculeţ, hamamelis sau sumac. Folosiţi, singură, oricare dintre aceste plante sau faceţi un amestec din 2 sau 3 plante şi administraţi conform instrucţiunilor date în Partea a II-a, Capitolul 3.

Hemoragii nazale. Faceţi un ceai din Hydrastis canadensis, folosind o linguriţă la o jumătate de litru de apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze câteva minute, aşteptaţi să se depună sedimentul iar, când se răceşte, turnaţi un pic în palmă şi trageţi pe nări. Uneori, o apli­caţie rece sau apăsarea pe ceafă împiedică sângele să ajungă în can­titate mare la cap. Este recomandat să se bea ceai de Hydrastis canadensis de câteva ori pe zi. Dacă se respectă aceste indicaţii, riscurile de recidivă sunt mici. Ceaiul preparat dintr-un amestec de rădăcină de Geranium maculatum, frunze de mur, frunze de hamamelis şi scoarţă de stejar alb este, de asemenea, eficient pentru oprirea hemoragiei nazale deoarece aceste plante au efect astringent.

Sângerările din nas obişnuite pot fi oprite presând viguros asupra părţilor moi ale nasului, câteva minute, timp în care se respiră pe gură.

Precauţii: Dacă sângerarea din orice parte a corpului per­sistă, fie şi în cantităţi mici, poate indica o afecţiune gravă, cum ar fi cancerul, de exemplu, de aceea cauza hemoragiei trebuie descoperită cât mai rapid posibil.

Be Sociable, Share!
Category: Remedii naturiste

Leave a Reply